15.10.10

starosta obce poberá mesačne až 5.380 €

Znížením odstupného starostov možno ušetriť až 10 miliónov eur
14.10.2010 | | Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS)

Sme svedkami každodenného zápasu novej vlády a parlamentu o každé € štátneho rozpočtu. Odborári demonštrujú, mamičky bojujú o zachovanie príspevku 256 € petíciou, fabriky prepúšťajú, vytopení poľnohospodári krachujú, poslancom hrozí zdanenie, obce prosia o kompenzáciu výpadku podielových daní.

Je pre nás nepochopiteľné, že v týchto ťažkých časoch šetrenia ostáva nepovšimnutá podstatná časť našej spoločnosti - samospráva. Jej profesionálni predstavitelia-starostovia, sa už dlhé roky potichu tešia svojim nadštandardným platom a odmenám. O ich skutočnej výške ich občania, ba ani poslanci, často netušia.

Zákon 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest ustanovuje ako najnižší základný plat starostu ako 1,65 násobok priemernej mzdy v hospodárstve SR, tj 1.230 € mesačne (pre obec do 500 obyvateľov). S veľkosťou sídla rastie koeficient platu až na 4-násobok, tj. 2.960 € pre mesto nad 100 tisíc obyvateľov.

Zákon navyše dáva obecným poslancom právomoc navýšiť starostovi tento plat až na dvojnásobok a tiež priznať mu odmeny (bez akýchkoľvek kritérií) až do výšky 50% takto zvýšeného platu (príjem stúpne na 3.040 - 8.890 € mesačne podľa počtu obyvateľov).

A keďže starosta je zároveň pánom pečiatky stavebného úradu, je výhodné byť s ním zadobre- za odmeny schválené z obecného rozpočtu.

V praxi potom nie je výnimkou, že starosta obce AB so 4.200 obyvateľmi a základným platom 1.800 € poberá mesačne až 5.380 €, teda viac ako minister financií. Po pripočítaní odvodov je to skutočne obrovská záťaž pre obecné rozpočty. Hotovou katastrofou pre obce však bude december, lebo vtedy starostovi, ktorý nebude znovu zvolený, bude musieť vyplatiť odstupné vo výške 5 PRIEMERNýCH mesačných platov! Ktorá obec s tým počítala vo svojom rozpočte? V obci AB to bude 9.000 - 26.900 €! Odstupné sa vypláca bez ohľadu na to, či starosta ide rovno do dôchodku, alebo nasledujúci deň po voľbách nastúpi do nového zamestnania. Nezakrývajme si oči ani pred faktom, že ide o výhodný a istý pracovný vzťah na dobu určitú prakticky bez možnosti výpovede. V dnešnej dobe je istota zamestnania určite dostatočným zvýhodnením aj bez odstupného.

Po rokoch celoslovenských skúseností v komunále a s prihliadnutím na súčasný katastrofálny stav všetkých verejných financií preto žiadame poslancov parlamentu, aby oslobodili obce od bremena 5-mesačného odstupného pre starostov a primátorov po ukončení ich volebného obdobia v nadchádzajúcich voľbách do orgánov samosprávy 27.11.2010, t.j. aby bezodkladne v skrátenom legislatívnom konaní novelizovali predmetný zákon 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest (viď príloha). PRi najnižšom možnom starostovskom príjme 1.230 € len skrátením odstupného z 5 mesiacov na 2 mesiace (tj na úroveň Zákonníka práce) by celoslovensky pri 2.900 obciach bola možná úspora až 10 milionov €. Táto úspora by bola určite bola pre obce vítanou kompenzáciou za výpadok podielových daní.

Je pre nás nepochopiteľné, že nadštandardne platených starostov sa vôbec nedotklo dvojnásobné zmrazovanie platov vysokých funkcionárov, ale platy sa im dokonca automaticky každoročne zvyšujú. Zároveň preto apelujeme na poslancov, aby prehodnotili aj výšku koeficientov platov a kritérií odmien starostov úmerne k súčasným možnostiam obcí, štátneho rozpočtu a reálnej zodpovednosti starostov.

Veríme, že aj ZMOS svojou váhou podporí našu konštruktívnu iniciatívu na pomoc našim obciam a mestám, ťažko postihnutým výpadkom podielových daní, krízou a povodňami.


Viac na: http://www.changenet.sk/index.stm?section=spr&x=511690#ixzz12SsdBKGZ

Žádné komentáře:

Okomentovat