03.07.11

Gréci zatkli kapitána lode s pomocou pre Gazu

Kapitán lode čelí obvineniam z pokusu o opustenie prístavu bez povolenia a z ohrozovania životov pasažierov lode.

JERUZALEM. Grécke úrady dnes oznámili, že zatkli kapitána lode, ktorá sa chcela v rámci flotily s humanitárnou pomocou vydať na plavbu do palestínskeho pásma Gazy.

Meno 60-ročného kapitána nezverejnili. Zadržiavajú ho na hlavnom štábe polície v meste Pireus, kde zostane až do pondelkového súdneho pojednávania.

Grécka pobrežná stráž uviedla, že kapitán lode "Audacity of Hope" čelí obvineniam z pokusu o opustenie prístavu bez povolenia a z ohrozovania životov pasažierov lode, ktoré je zločinom.

Na Audacity of Hope sa plavilo 36 pasažierov, štyria členovia posádky a desiatka novinárov. Piatkový nočný pokus vyplávať z prístavu Perama pri Aténach prekazila pobrežná stráž.

Aktivisti z viacerých štátov sa týždeň pripravujú z viacerých stredomorských prístavov vyplávať do pásma Gazy. Grécka vláda im v piatok zakázala opustiť prístavy s odôvodnením, že Izrael vstup lodí do oblasti zakázal.

Hovorca aktivistov postup Grécka kritizoval a označil ho za porušenie námorného práva.
Izrael popiera, že poškodil lode smerujúce do Gazy

Izrael odmietol dnes obvinenia, že zámerne poškodil lode, ktoré sa chcú pokúsiť prelomiť námornú blokádu pásma Gazy. Aktivisti obviňujú Izrael zo sabotáže a poškodenia dvoch lodí s humanitárnou pomocou, zakotvených v Turecku a Grécku.

Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Jigal Palmor vyhlásil, že obvinenia zo sabotáže sú "smiešne" a nazval ich "smutnými konšpiračnými teóriami."

"Organizátori neurobili vôbec nič, aby dokázali, že došlo k sabotáži. Vec ani neoznámili polícii. Žijú v bondovke," citoval Palmora spravodajský server Ynet.

Izrael tvrdí, že blokádu zaviedol v roku 2007, aby zabránil dodávkam zbraní islamskému militantnému hnutiu Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy. Aktivisti blokádu prirovnávajú k forme väznenia Palestínčanov.

Vlani zahynulo deväť aktivistov pri zásahu izraelského komanda proti tureckej lodi z podobnej flotily.

Správu priniesli agentúry AP a DPA.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5963093/greci-zatkli-kapitana-lode-s-pomocou-pre-gazu.html#ixzz1R1xQ7JCR

Žádné komentáře:

Okomentovat