20.05.10

Klausův postesk: Všichni chtějí nový světový řád

„Summity asi být musí. Je lepší, když spolu lidé mluví, než když spolu nemluví. Je to i dobrá příležitost potkat řadu lidí, promluvit s nimi, sledovat, co říkají na summitu a co v soukromí. Vždy objevíte někoho neznámého a zajímavého. Něco jiného však je celková atmosféra summitu a ta je jednoznačná. Nikoli pozitivní,“ napsal prezident ve svých zápiscích.

Václav Klaus se totiž ve dnech 17.-18. května 2010 v Madridu zúčastnil summitu Evropské unie se státy Latinské Ameriky a Karibiku. Kromě hlavního jednání summitu se rovněž bilaterálně setkal s některými přítomnými prezidenty států Latinské Ameriky a Karibiku.

Hlavu státu trápí, že téměř všichni zástupci na summitu požadují větší regulaci trhů. „Explicitní je zejména francouzský prezident, ale i španělský premiér mluví o ´změně paradigmatu´ – od trhů ke koordinaci a regulaci. Jeden jediný hlas proti tomu neprotestoval. Brazilský prezident říká, že máme ´nedostatek státu´, protože trhy se samy neumí regulovat,“ nesoulasně kroutí hlavou český prezident.

A co více, zástupci zúčastněných zemí se dožadují světové vlády, varuje Klaus. „Všichni chtějí více ´globálního vládnutí´ (velmi to zdůrazňoval např. řecký premiér) a konečně – ač se prý o tom mluví už celá desetiletí – je třeba vytvořit ´nový světový ekonomický a finanční řád´. Nemůže to být nic jiného než další zásadní omezení a potlačení trhů,“ píše Václav Klaus ve svých zápiscích.

Podle Klause proběhlo v tomto duchu 99 % summitu. Odlišnosti byly v důrazech a maličkostech.

Světlých chvilek bylo podle prezidenta málo, ale byly. Například nečekané vystoupení prezidentky Kostariky, která všechny tyto návrhy ignorovala a mluvila o reálné věci: že její země nechce žádnou pomoc, ale svobodný trh a volný obchod.

Sám Václav Klaus vystoupil v debatě se svými poznámkami, ve kterých varoval před regulací trhů jakožto člověk, který prožil většinu svého života v systému komunistického centrálního plánování a proto ví, co to přináší.

Zopakoval svoji kritiku oteplovacího alarmismu, o kterém se na summitu také velmi mluvilo. A na závěr rozdal i několik exemplářů své knihy ´Modrá, nikoli zelená planeta´ ve španělském jazyce.

O knihu byl velký zájem – přišli si ji vzít prezidenti či prezidentky Argentiny, Chile, Kolumbie, Panamy, Bolívie, Mexika a několik dalších.

Adam Bartoš www.prvnizpravy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat