18.05.10

"Chavéz vedie vojnu proti Židom"

"Chavéz vedie vojnu proti Židom" ZDROJ http://prop.sk/

Nora Zimmettová v Huffington Post píše, že hoci antisemitizmus je všade vo svete bežný, občania židovského pôvodu vo Venezuele tvrdia, že ich prípad je osobitý a to preto, že vo Venezuele prúdi priamo od vlády.
Sammy Eppel, venezuelský židovský aktivista napríklad hovorí: "Čo sa týka bátia - jasné, že sa bojím. Veď mám rodinu, mám deti - a vyhrážajú sa mi. Dúfam, že k tým veciam nikdy nedôjde - tým veciam, ktoré v telefóne sľubujú, že urobia mne či mojej rodine. Aspoň pokiaľ ide o môj prípad, toto je prvý krát v nedávnej histórii, kedy vidíme vládou sponzorovaný antisemitizmus v západnej krajine."

Autorka píše, že keď sa prvýkrát stretla s Eppelom a inými predstaviteľmi židovskej komunity, bola šokovaná a tak trochu aj pochybovala. Štátom sponzorovaný antisemitizmus... v roku 2010? Vo Venezuele? Pri povrchnom pohľade to nedávalo zmysel. Ale po vyšetrovaní sa začali hromadiť dôkazy. Antisemitské nápisy na synagógach a podnikoch, ktoré vlastnia Židia, prepad židovskej školy Hebraica na základe "anonymného udania", že je zapletená do istého vražedného úkladu (dôkazy sa nenašli), články v štátom riadených médiách, kde sa vyzýva k vyhnaniu Židov a antisemitská rétorika aj samotného venezuelského prezidenta Huga Chavéza.

Podľa autorky sa venezuelskí Židia najviac boja hlavne toho posledného. "Keď váš vlastný prezident v štátnej televízii prirovnáva sionistov k nacistom a naznačuje, že ľudia vášho náboženského vierovyznania vlastnia najväčšie bohatstvo vo svete (potomkovia tých, čo ukrižovali Krista) a potom počas vojny, s ktorou vaša krajina nemá nič do činenia, verejne vyháňa z krajiny izraelského veľvyslanca, tak chápem, prečo niekto môže byť nervózny."
Nora Zimmett, Huffington Post: "Chavez` War Against the Jews"
http://www.huffingtonpost.com/nora-zimmett/chavez-war-against-the-je_b_560450.html

Žádné komentáře:

Okomentovat