03.03.10

Sarah Palin podporuje myšlienku 'Bombardovať Irán'

Převzato z afinabul blog - háčky a udice

Môj článok uverejnený minulý týždeň v National Review Online mal provokatívny názov "Ako zachrániť Obamov prezidentský úrad: Bombardovať Irán," a provokatívnym aj skutočne bol.
Ľavičiari na webových stránkach, ako ThinkProgress a DailyKos zareagovali v hojnej miere a dávali mi neopakovateľné mená. Nemecký denník Die Welt uverejnil preklad článku, dostal sa však pod takú silnú kritiku, že vydavatelia stiahli moju analýzu.
Pravičiari odpovedali obozretne. Kritika, na ktorú som bol pripravený za ("Prečo pomáhate Obamovi") nikdy neprišla. Ak Arnaud de Borchgrave viac-menej súhlasil, Patrick Buchanan reagoval na článok "Bude Obama hrať s vojnovou kartou?" zároveň súhlasne i nesúhlasne.
Áno, napísal Buchanan, bombardovaním Iránu by si prezident skutočne zachránil politickú tvár: "Obama má stále v hre dobrú kartu" pred novembrovými americkými voľbami do kongresu. Vojna s Iránom "by bola koncom snov republikánskej strany GOP o pridaní dvanástich kresiel do Snemovne a šiestich do Senátu." Buchanan ale oponuje proti tomu, aby Obama podnikol takéto kroky:
Daniel Pipes v článku "Ako zachrániť Obamov prezidentský úrad: Bombardovať Irán" uverejnenom v National Review Online, ktorý sa objavil aj v Jerusalem Post podnecuje Obamu k tomu, aby urobil "dramatické gesto na zmenu toho, že ho verejnosť vníma ako ľahkú váhu, babráckeho ideológa" tým, že nariadi americkým vojenským silám zaútočiť na iránske nukleárne objekty.
Pipes cituje výsledky šiestich prieskumov verejnej mienky a hovorí, že Američania v súčasnosti podporujú útok a "miera podpory pravdepodobne stúpne" po bombardovaní.
Podľahne Obama cynicky pokušeniu vytiahnuť vojnovú kartu a privedie "konzervatívcov k mdlobám", ako hovorí Pipes, aby zachránil seba a svoju stranu? Uvidíme.
Sarah Palin včera vstúpila do boja. Vo vysoko profilovom včerajšom interview s Chrisom Wallaceom spontánne naniesla tému Obamovho víťazstva v druhom období vďaka bombardovaniu Iránu:
WALLACE: Nakoľko ste presvedčená o tom, že prezident Obama utrpí v roku 2012 porážku?
PALIN: Závisí to od niekoľkých vecí. Dajme tomu, že vytiahne - a mám to od Buchanana, keď som si nedávno prečítala jeho článok - dajme tomu, že vytiahne vojnovú kartu. Dajme tomu, že sa rozhodne vyhlásiť Iránu vojnu, alebo sa rozhodne skutočne urobiť čokoľvek, čo môže, aby podporil Izrael, čomu by som bola rada, ale - zmenilo by to dynamiku rozvoja situácie, aký môžeme predpokladať medzi dneškom a budúcimi tromi rokmi. Pretože ja si myslím, že ak by sa voľby uskutočnili dnes, nedomnievam sa, že by bol Obama znovu zvolený. V priebehu troch rokov sa môžu okolnosti na poli národnej bezpečnosti zmeniť ...
WALLACE: Vy ale nenavrhujete, aby cynicky vytiahol vojnovú kartu?
PALIN: Ja to nenavrhujem. Hovorím, že ak to urobí, veci sa dramaticky zmenia. Ak sa rozhodne posilniť svoju pozíciu a urobiť všetko čo môže, aby upevnil bezpečnosť našej krajiny a našich spojencov, myslím, že ľudia snáď trošku posunú svoje zmýšľanie a rozhodnú sa "Dobre, možno že je pevnejší, ako sme si mysleli-než je dnes," a nemalo by tu byť tak mnoho vášní, aby sa zabezpečilo, že nebude vo funkcii ďalšie štyri roky.
Komentáre: (1) Buchanan neschvaľuje úder na iránsku nukleárnu infraštruktúru, ale Palin a rovnako aj ja "by sme boli radi, keby tak urobil" pretože by tým odstránil svetovú bezpečnostnú hrozbu č. 1.
(2) Po hanobení zo strany ľavice a vlažných reakciách pravice je príjemné mať jednu z hlavných politických osobností, ktorá podporuje moju myšlienku.
(3) Vždy sa mi páčila Palin a bol som mystifikovaný horúcim nepriateľstvom, ktoré vzbudzuje. Možno to vyplýva z jej odhodlanosti, postaviť sa proti tomu, čo Jeff Bergner nazýva "Historkami" formulovanými Demokratickou stranou. Správne formulované, Palin je až doteraz jediným politikom, ochotným vytiahnuť horúci zemiak politických následkov bobmarovania Iránu.

Ako zachrániť Obamov prezidentský úrad: Bombardovať Irán

Zvyčajne neposkytujem rady prezidentovi, proti zvoleniu ktorého som bol, cieľov ktorého som sa obával, a proti politike ktorého som pracoval. Tu je ale nápad pre Baracka Obamu, ako zachrániť jeho roztrasenú administratívu prijatím krokov, ktoré ochránia Spojené štáty a ich spojencov.
Hoci Obamova osobnosť, identita a prominentný status strhol väčšinu amerických voličov v roku 2008, ukázali sa byť tieto kvality v roku 2009 pre vládnutie žalostne nedostatočné. Bol neúspešný pri riešení zamestnanosti a zdravotnej starostlivosti, pri malých (napr. usporiadanie olympijských hier 2016) a veľkých (vzťahy s Čínou a Japonskom) politických zásahoch. Jeho bilancia boja proti terorizmu by sotva prešla testom výsmechu (testovanie výroku alebo akcie, či sa nestane terčom výsmechu).
Tento slabý výkon zapríčinil bezprecedentný kolaps v prieskume verejnej mienky a stratu troch dôležitých doplňovacích volieb, ktoré pred dvoma týždňami kulminovali prekvapivou porážkou v senátorských voľbách v Massachusetts. Obamove snahy "resetovať" svoje prezidentovanie pravdepodobne zlyhajú, pokiaľ sa sústredí na ekonomiku, kde je iba jedným z mnohých hráčov.
Potrebuje dramatické gesto, aby mohol zmeniť to, že ho verejnosť vníma ako ľahkú váhu, babráckeho ideológa, najlepšie v oblasti, kde sú stávky vysoké, kde môže prevziať vedenie, a kde môže predčiť očakávania.
Vývoj krivky obľúbenosti Baracka Obamu (čierna krivka - obľúbenosť, červená - neobľúbenosť).
Takáto možnosť existuje: Obama môže dať príkaz americkým vojenským silám na zničenie iránskej kapacity nukleárnych zbraní.
Okolnosti sú priaznivé. Po prvé, americké tajné služby zmenili svoj groteskný 2007 National Intelligence Estimate, ktorý s "vysokou spoľahlivosťou" vyhlasoval, že Teherán "zastavil svoj program vývoja nukleárnych zbraní". Nikto (okrem iránskych vodcov a ich agentov) nepopiera, že režim sa strmhlavo ponáhľa s budovaním veľkého nukleárneho arzenálu.
Po druhé, ak apokalypticky zmýšľajúci vodcovia v Teheráne získajú bombu, urobia Blízky východ ešte viac explozívnym a nebezpečným. Mohli by použiť tieto zbrane v regióne,čo by viedlo k masívnym úmrtiam a deštrukcii. Prípadne by mohli spustiť útok s použitím elektro-magnetických impulzov namierený na Spojené štáty, ktorý by úplne zdevastoval krajinu. Elimináciou iránskej nukleárnej hrozby Obama ochráni krajinu a zašle správu priateľom i nepriateľom Ameriky.
Po tretie, prieskumy ukazujú dlhotrvajúcu podporu útoku na iránsku nukleárnu infraštruktúru zo strany Američanov
  • Los Angeles Times/Bloomberg, január 2006: 57 percent Američanov podporuje vojenskú intervenciu, ak bude Teherán uskutočňovať program, ktorý by umožňoval budovanie nukleárnych zbraní.
  • Zogby International, október 2007: 52 percent možných voličov podporuje americký vojenský útok, ktorý by zabránil Iránu budovať nukleárne zbrane; 29 percent je proti takémuto kroku.
  • McLaughlin & Associates, máj 2009: na otázku, či by podporovali "využitie (amerických) vojenských síl na útok a zničenie tých objektov v Iráne, ktoré sú potrebné na výrobu nukleárnych zbraní," 58 percent zo 600 možných voličov podporovalo použitie vojenských síl a 30 percent bolo proti.
  • Fox News, september 2009: na otázku "Podporili by ste, alebo by ste boli proti tomu, aby Spojené štáty uskutočnili vojenskú akciu, ktorá by zabránila Iránu získať nukleárne zbrane?" 61 percent z 900 registrovaných voličov podporovalo vojenskú akciu a 28 bolo proti.
  • Pew Research Center, október 2009: na otázku, čo je dôležitejšie, "Zabrániť Iránu vo výrobe nukleárnych zbraní, i keby to znamenalo vojenskú akciu", alebo "Vyhnúť sa vojenskému konfliktu s Iránom, i keby to znamenalo, že by mohli vybudovať nukleárne zbrane," z 1 500 respondentov, uprednostnilo prvú odpoveď 61 percent, a druhú odpoveď 24 percent.
Nukleárne objekty v meste Qum (Ghom) 26. sept. 2009 z výšky 680 km, poskytnuté od GeoEye.
Nielenže silná väčšina - 57, 52, 58, 61, a ešte raz 61 percent - už teraz uprednostňuje použitie vojenskej sily, ale po uskutočnení útoku u Američanov pravdepodobne rýchlo stúpne miera podpory, a percento vybehne omnoho vyššie.
Po štvrté, ak by bol americký útok ohraničený na vyradenie iránskych nukleárnych objektov, a nesnažil by sa o zmenu režimu, vyžadoval by menej "personálu" a spôsobil by relatívne menej obetí, čo by robilo útok polliticky prijateľnejším.
Tak ako bol 11. september príčinou toho, že voliči zabudli na meandrujúce prvé mesiace vládyy Georga Busha, útok na iránske objekty by dal zabudnúť na Obamov slabý prvý rok a transformoval by domácu politickú scénu. Odsunulo by to otázky zdravotnej starostlivosti, podnietilo by to republikánov k spolupráci s demokratmi, netroots (vojenská politika na internete) by vyrevúvala, nezávislí by zvažovali a konzervatívci by upadali do mdlôb. i
Šanca urobiť to dobre a správne je prchavá. Akonáhle Iránčania zlepšia svoju obranu a priblížia sa k vyzbrojeniu, okno k možnostiam sa zatvorí. Teraz prišiel čas konať, inak sa svet v čase, keď Obama zastáva svoj post, onedlho stane omnoho nebezpečnejším miestom.

Žádné komentáře:

Okomentovat