27.10.09

Sociálne siete a blogy budú pod dohľadom americkej tajnej služby

Americká tajná služba CIA chce prostredníctvom svojej investičnej spoločnosti podporovať projekt, ktorý slúži na zhromažďovanie a vyhodnocovanie dát z rôznych blogov , alebo sociálnych sietí. Projekt s názvom Visible Technology má veľmi rýchlo sprístupňovať široké pole informácií aj americkej vláde.
Podľa vlastného popisu má investičná spoločnosť In-Q-Tel za úlohu „identifikovať, adaptovať a pripraviť pre použitie inovatívne technologické riešenia pre CIA a americké tajné služby". Firma, ktorá okrem iného investuje aj do rôznych biotechnológií a nanotechnológií sa rozhodla podporiť projekt malej spoločnosti Visible Technologies. Táto sľubuje zhromaždenie a vyhodnotenie „sociálno-mediálnych poznatkov" vo veľmi krátkom čase.
Visible dokáže vyhodnocovať príspevky na serveroch ako YouTube, Flickr alebo Twitter. Problémom by nemali byť ani rôzne blogy, či diskusné fóra, dokonca ani knižné recenzie na portáli Amazon.
Klienti Visible majú možnosť zadať aj presný výraz alebo frázu. Spoločnosť sľubuje medzi iným, že je možné zistiť akú má daný klient na sieti povesť, alebo „akým tónom" sa o ňom v tom - ktorom blogu píše.
Medzi doterajšími klientmi Vired sa objavujú aj známe značky, ako napríklad Xerox. Niektoré zdroje dokonca udávajú, že medzi klientov patrí aj Microsoft, ktorý takto sleduje reakcie záujemcov a odporcov nového Windowsu 7.
CIA sa venuje monitorovaniu webu už dlhšiu dobu, dokonca preberá niektoré internetové služby aj pre svojich zamestnancov. Títo majú potom možnosť využívať vlastnú wikipediu, blogy, po prípade sa môžu zaregistrovať na vlastnej sociálnej sieti na princípe portálu My Space.

zdroj: http://www.komunikuj.sk/zaujimavosti/socialne-siete-blogy-budu-pod-dohladom-americkej-tajnej-sluzby
27.10.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat