17.01.11

Celý svet Celý svet čaká katastrofické zníženie životnej úrovne

Celý svet Celý svet čaká katastrofické zníženie životnej úrovne

Prežitie Ruska bude závisieť od toho, s kým sa bude priateliť.
Globálne ekonomické problémy vo svetovej ekonomike môžu radikálne zamiešať politické karty vo svete. Svoju prognózu pre najbližšiu budúcnosť vyslovil známi ekonóm Michail Chazin na rokovaní za okrúhlym stolom "Čo čaká Rusko: rozkvet, alebo katastrofa"?
Hlavný problém Ruska, ktorý vznikol ešte v roku 1991, prezident spoločnosti «Неокон» považuje skutočnosť, že krajina nie je schopná riešiť svoje problémy samostatne.
"Nie preto, že by to Rusko nechcelo, ale preto, lebo je to nemožné, vysvetlil on. Prestali sme byť samostatnou krajinou a boli sme donútení využívať vonkajšie sily. Oni sú rôzne - jedny sú zainteresované na záchrane Ruska, no a tie druhé naopak".
Teraz "parný valec" valcuje celý svet.
"My sme sa po prvý raz po niekoľkých desaťročiach dostali do situácie, keď životná úroveň bude padať. Bude padať aj v Európe, aj v Amerike, aj v Číne, životná úroveň bude padať všade", - predpokladá expert.
Politické elity na to nie sú pripravené. Podľa predpokladov Michaila Chazina, najskôr sa začnú "veľmi silné apekácie k deštrukčným silám". Inak povedané, politické elity, ktoré neradi vystupujú v roli vinníkov vzniknutej situácii vo vzťahu k obyvateľstvu, začnú hľadať vinníkov, budú váľať vinu na niekoho iného, urobia všetko pre to, aby z problémov neboli obvinení oni.
Ešte jedna z tendencií - elity vedúcich veľmocí sa všestranne budú snažiť o minimalizovanie následkov zníženia životnej úrovne vlastného obyvateľstva.
"Katastrofálne hroziacim rozpadom predstavuje až 40% pokles životnej úrovne, - vysvetľuje ekonóm. Z ekonomického pohľadu pád ekonomiky v USA bude predstavovať 60% v Európskej únii 50%. Jedinou možnou cestou vyhnúť sa tomu je prerozdelenie zdrojov vo svete, zobrať zdroje periférnym krajinám. No a medzi tieto krajiny zaraďujú aj Rusko. To znamená, že jednoducho nám povedia: "Z akého dôvodu vy máte mať taký zisk z ropy? To je pre nás nespravodlivé! Vráťte nám to"!
Ešte jeden príklad rozvoja možných udalostí - vytváranie spoločných monopolov, to znamená nových územne-ekonomických celkov. Tu je hlavnou otázkou to, či sa do týchto ekonomických zoskupení dostane Rusko ako celok, alebo či sa rozpadne na časti. Ak sa do nich dostane v celku - jednotné, tak podľa prognóz Chazima, je možné vytváranie spoločenstva ktoré rozsahom prevyšuje bývalý ZSSR. Samozrejme, princípy pri jeho tvorbe budú iné ako boli pri ZSSR, skôr sa budú podobať tým ktoré sú v EÚ.
Vo všeobecnosti Michail Chazin vidí 4 možné varianty vzniku spoločenstiev.
Prvé: - spojenie s Európou- Samozrejme, kvôli tomu by sa Európa musela rozísť s USA, no tento proces už prebieha - rastúca konkurencia medzi európskymi a americkými podnikmi. Rusko, ako zdroj surovín je veľmi potrebné pre Európu. No to nie je všetko.
"Som pevne presvedčený, že ak sa my vydáme na cestu spájania sa s Európou, tak rozpad na línii Uralu alebo Sibíra je nevyhnutný", - hovorí expert.
To je variant vytvárania ekonomickej zóny - blízkovýchodnej (Turecko, Irán, Balkánske krajiny), južná India, Čína.
No ak sa budeme ekonomicky zjednocovať s Čínou, tak Čína nás jednoducho pohltí, myslí si Chazin. V Číne je príliš veľa nezamestnaných.
"V každom prípade problém je v tom, že dnes sa o žiadnom z týchto variantov nehovorí a neposudzujú sa. Samé nastolenie týchto problémov predstavuje kríž pre súčasné politické elity. No toto riešenie v podstate nie je postavené na ekonomických elitách. Zatiaľ oni ešte môžu mlčať, no o niekoľko rokov o nich budú donútené otvorene hovoriť a budú ich musieť aj riešiť, predpovedá expert.
zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat